Het Gasthuis is vandaag de dag een prachtige plek in de historische binnenstad en is nog steeds van groot maatschappelijk belang. Ongeveer honderd ouderen wonen in het monumentale Gasthuis, jaarlijks worden tientallen initiatieven gesteund vanuit een fonds en het Gasthuis heeft nog altijd een warme band met de pachters van het agrarische vastgoed.
Sociale huur en comfortabele woningen voor ouderen
Het prachtige Sint Anthoon in de historische binnenstad van Leeuwarden: voor ouderen is het een geliefde plek om te wonen. Genieten van het onlangs volledig gemoderniseerde gasthuis met mooie gemeenschappelijke voorzieningen en fraai aangelegde tuinen is voor iedereen mogelijk. Een deel van de woningen wordt namelijk als sociale huurwoning aangeboden. Een flinke belangstellendenlijst is er wel want wonen in het gasthuis is erg populair. In het huidige gasthuis wordt geen zorg meer aangeboden maar er kan wel 24 uur per dag beroep worden gedaan op medewerkers van het gasthuis als dat nodig is. In de gerieflijke Jellemazaal – op de hoek van de Groeneweg en het Schoenmakersperk – is wekelijks een divers programma van activiteiten die voor en vooral ook door bewoners georganiseerd worden.
Sint Anthony Gasthuis Fonds
Het Gasthuis steunt jaarlijks tal van culturele, wetenschappelijke en sociaal-maatschappelijke projecten met financiële bijdragen. Dit betreft vaak incidentele initiatieven in Fryslân en met name in de stad Leeuwarden. Er wordt veelal steun gegeven aan initiatieven of projecten die te maken met het welzijn van ouderen; de ondersteuning en emancipatie van sociaal zwakkeren; of het realiseren van culturele projecten of het beschermen, bewaren en tonen van objecten met een cultuurhistorische waarde. Ook geeft het fonds steun voor het verrichten van onderzoek en het uitgeven van publicaties van lokaal dan wel regionaal belang, van historische aard of op het gebied van de agrarische en economische ontwikkeling. Een commissie beoordeelt periodiek de aanvragen.
Band met het platteland
Het Sint Anthony Gasthuis heeft zijn activiteiten eeuwenlang kunnen voortzetten door opbrengsten uit agrarisch onroerend goed. Tegenwoordig is dat zo’n 1.450 hectare grond rondom Leeuwarden die verpacht wordt aan agrarische bedrijven. Een rentmeester regelt de zakelijke kant met de pachters. Maar daar houdt het niet op want de voogden en voogdessen zijn net als vroeger heel betrokken bij de pachters. Een paar keer per jaar spreken ze elkaar, bijvoorbeeld tijdens de boerderijentocht of de traditionele pachtzitting. Dan wordt er veel gesproken over de uitdagingen die de pachters tegenkomen in deze tijd, goed bodembeheer en hoe ze een stevige financiële positie kunnen behouden.