Beleef een van de oudste tradities van het Sint Anthony Gasthuis: eet een kop Rumfordse soep op 17 januari! Deze voedzame soep werd vroeger aan armen uitgedeeld. Nog ieder jaar wordt deze soep op St. Anthoondag in het gasthuis gegeten. Dit jubileumjaar serveert het gasthuis tijdens lunchtijd 600 koppen van deze Rumfordse soep op de Nieuwestad. Iedereen is van harte welkom om te proeven!
Rumfordse soep is een soep van erwten, gort, vleesbouillon en soms ook rijst en spek. De soep was zo voedzaam dat één persoon er wel een dag genoeg aan had en werd deze uitgedeeld aan de armen. Dit is gelukkig niet meer nodig maar op de naamdag van St. Anthoon wordt deze soep nog steeds door de bewoners van het Sint Anhony Gasthuis gegeten.
Wie was Sint Antonius?
Sint Anthonius Abt (251-356 n. Chr.) was een van de grondleggers van het christelijke kloosterleven. Sint Anthoon wordt vaak met een bel afgebeeld. De voorstelling van deze bel is vandaag de dag terug te vinden in veel van de gebouwen die eigendom zijn van de stichting Sint Anthony gasthuis. Nog steeds wordt in het Sint Anthonius gasthuis zijn naamdag gevierd.
Waarom Rumfordse soep?
In de vroegere verpleeghuizen werd de naamdag van Sint Anthonius traditiegetrouw gevierd met het zegenen en slachten van varkens. Het vlees werd onder de armen en zieken uitgedeeld. Later werd dit een voedzame soep: de Rumfordse soep, ooit bedacht door Benjamin Thompson, graaf van Rumford. Bewoners, personeel en de voogden/voogdessen van het Sint Anthoon vieren deze dag nog steeds met Rumfordse soep en tulband (trommelkoek).